Kanila


Kasvattajan roolia vetää -92 syntynyt nainen, eli Jenni Saarimaa. Muutin Sipooseen v. 2011 kesällä. Muutin vuoden 2015 lopulla Järvenpäähän. Kanila pysyi vuoden 2019 toukokuuhun saakka Sipoossa. Nyt kanila on asettunut Kellokoskelle.
Kääpiöluppia olen kasvattanut jo vuodesta 2007 jolloin ensimmäinen poikue syntyi. Kaneja minulla on ollut jo vuodesta 1996. Kasvattajanimen hain vuonna 2010 heti kun ikää vain löytyi. Liityin Kaniyhdistykseen 2006 ja siitä lähtien olen käynyt aktiivisesti kaninäyttelyissä ja muissa kanitapahtumissa. Olen myös suorittanut SKY ry:n kasvattajakurssin vuonna 2010.

Valmistuin vuoden 2016 tammikuussa SKY ry:n viralliseksi PET-kanituomariksi. Joten minut saattaa tavata tuomaroimassa lemmikkikaneja eri näyttelyissä.
Vuonna 2017 minusta tuli Suomen Kaniyhdistys ry:n Pet-tuomaritoimikunnan puheenjohtaja. Pyrin puheenjohtajana edistämään lemmikkikani harrastusta oikealla hoidolla ja käsittelyllä, kouluttaa uusia tuomareita, sekä tehdä parannuksia jotta harrastuksesta saataisiin kaikille mieluinen.

Kanien kanssa on tullut harrastettua näyttelyiden lisäksi joskus estehyppyä, mutta se harrastus ei ole enää se kiinnostuksen kohde. Nykyään keskitytään siis näyttelyissä käymiseen, virallisissa luokissa eli ulkomuotoluokissa.

Olen luonteeltani erittäin puhelias, sosiaalinen ja ystävällinen. Minut voit nähdä kaninäyttelyissä ympäri suomea, joten tulethan moikkaamaan niin vaihdetaan pari sanaa!

Tavoitteenani on kasvattaa rotupuhtaita kääpiöluppia jotka vastaavat standardia ja erityisesti miellyttävät omaa silmää. Koska teen tätä itselleni, tulee tietysti kanien olla myös sen näköisiä että niistä itsekin pitää. Luonne on myös erittäin tärkeä kääpiölupalla, koska se on erittäin suosittu lemmikkirotu ja soveltuukin lupsakan ja rennon luonteensa puolesta erinomaisesti kenelle tahansa lemmikiksi: niin ensikertalaiselle kuin kokeneemmallekin. Niiden luonne on miellyttänyt minua aina jonka takia niitä lähdinkin kasvattamaan.
Kääpiöluppien lisäksi pienimuotoisessa kasvatuksessa on pienisaksanluppa ja hermeliini.

Häkkipaikkoja on kanilassa tällä hetkellä 90 paikkaa jotka ovat kooltaan 90 x 122 cm. Kesäisin nuorisolle on käytössä kettuhäkkejä.

Kesäisin kanit syövät tuoretta heinää. Osalle kaneista jaetaan lisäksi pellettiä, mutta sitä lähinnä saavat mammat poikasineen. Pellettinä syötetään Primo II:sta.
Syksyisin tarjoillaan pelletin lisäksi tuoretta heinää jos sitä on vielä tarjolla / vaihtoehtoisesti kuivaa heinää, sekä saatavuudesta riippuen omenoita. Talvisin kaneille jaetaan samaa pellettiä ne ketkä sitä tarvitsevat kuivaheinän ja porkkanoiden lisäksi.