Kääpiöluppa - standardi


Rotu on jalostettu Hollannissa, jossa kasvattaja Adrian de Cock sai sen hyväksytyksi Hollannin standardiin vuonna 1964. Pohjoismaiseen standardiin rotu otettiin vuonna 1972.

Paino

 • Nuori
 • Aikuinen
 • Ikä (kk) Ihannepaino (kg) Painorajat (kg) Pisteet
  4 - 5 kk 1,1 - 1,4 kg          - 1,00 kg 0 p
  5 - 7 kk 1,4 - 1,7 kg 1,01 - 1,40 kg 4 p
  max. 2,2 kg 1,41 - 1,90 kg 5 p
  1,91 - 2,00 kg 4 p
  2,01 - 2,20 kg 3 p
  2,21 - 0 p


  Pisteytys

  Paino 5
  Rotuleima ja esiintyminen 20
  Rungonmuoto 40
  Turkin tiheys 10
  Turkin laatu 10
  Väri 10
  Kunto ja hoito 5
  Yhteensä 100


  Rotuleima ja esiintyminen


 • KORVAT
  Korkealla päälaella ovat korvakyhmyt, joiden tulee olla hyvin karvoittuneet. Korvakyhmyistä riippuvat suoraan tiiviisti poskia vasten korvat, joiden sisäpuoli on poskea vasten. Edestäpäin katsottuna korva on taipunut sisäänpäin muodostaen heikon kaaren. Korvat ovat juuresta putkella, joka aukenee päitä kohden lusikan muotoiseksi. Korvat ovat vahvat ja hyvin karvoittuneet. Korvien pituus kärjestä kärkeen mitattuna on vähintään 22 cm ja enintään 30 cm. Korvien pituuden tulee olla sopusuhtainen rungon kokoon nähden.

 • PÄÄ
  Uroksen pää on hyvin lyhyt ja voimakas ja siinä on kaareva profiili, leveä otsa ja täyteläiset posket. Naaraan pää on hiukan pidempi ja kapeampi, mutta mitä lyhyempi, leveämpi ja pyöreänmuotoisempi pää on, sen parempi.


 • KAULA
  on lyhyt ja hyvin voimakas. Yleisvaikutelmana pää asettuu suoraan runkoon ilman näkyvää kaulaa.

 • LEUKAPUSSI
  Uroksella ei saa olla leukapussia. Sillä voi kuitenkin olla niin sanottu leukavekki eli kapea ihopoimu. Naaraalla ei saa olla leukapussia. Leukapussia arvosteltaessa kanin tulee istua pystyssä.

  Tavalliset pisteitä vähentävät virheet:
  Pienet poikkeamat rotuleimasta ja ihannetyypistä. Kapea pää ja otsa uroksella. Naaraalla terävä kuono tai epätasainen pään profiili. Pää ja korvat epäsuhteessa kokoon ja painoon. Pienet korvakyhmyt. Kevyet tai huonosti pyöristyneet korvat. Virheellinen korvien asento. Taipumus leukapussiin naaraalla. Huono esiintyminen.

  Hylkäävät virheet:
  Suuret poikkeamat rotuleimasta. Pysty korvan- tai korvien asento. Korvat lyhyemmät kuin 22 cm ja pidemmät kuin 30 cm. Leukapussi naaraalla. Voimakas ihovekki rinnassa tai jaloissa. Leukapussi tai taipumus siihen uroksella.

  Rungonmuoto


  Kääpiölupan tyypillinen tiivis ja leveä runko. Rungon tulee olla hyvin leveä sekä edestä että takaa. Siitä saa raskaan ja massiivisen voimakkaan vaikutelman. Kaikista roduista lupalla on lyhin runko suhteessa painoon.

 • RINTA
  on hyvin leveä ja voimakas

 • SELKÄ
  on hyvin leveä, voimakas ja lihaksikas.

 • SELKÄLINJA
  niskasta ristiin on hyvin kevyesti kaareutunut (kupera). Rististä hännänjuureen se on voimakkaammin kaareutunut (neljäsosaympyrä).

 • JALAT
  Etujalat ovat hyvin voimakkaat, lyhyet ja suorat. Niiden asento on leveä niin, että kani vaikuttaa matalalta, vaikka jalat kantavat rungon ilmassa. Lavat ovat tiiviisti runkoa myöten. Kanin tulee seistä käpälillään. Takajalat ovat hyvin voimakkaat ja niiden asento on rungonmyötäinen.

 • REIDET
  ovat voimakkaat ja lihaksikkaat ilman tuntuvia luita. Sisäreidet ovat tiiviisti runkoa vasten.

 • HÄNTÄ
  on normaalisti kehittynyt ja hyvin karvoittunut. Asento on runkoa vasten.

  Tavalliset pisteitä vähentävät virheet:
  Pienet poikkeamat ihannekoosta. Heikko tai kevyempi rakenne uroksella. Pitkänomainen runko. Kapea rinta. Heikko selkälihaksisto. Epätasainen tai painunut selkälinja. Ulkonevat lavat tai reidet. Heikot ja kevyet etujalat. Kevyt läpiastunta. Takajalat ei-rungonmyötäiset. Painunut selkälinja. Tuntuva, tasainen tai jyrkkä risti.

  Hylkäävät virheet:
  Täysin poikkeava ylläkuvatuista suhteista. Terävä selkä. Voimakas läpiastunta. Karhuntassu etujaloissa. O- tai X-jalat. Häntä taipuu (vino) juuresta tai on heikosti kehittynyt, katkennut tai hyvin lyhyt. Häntämutka.

  Turkki

  Rodussa hyväksytään karvanlaadut normaali, rex, satiini ja angora.
  Normaalikarvaisella suositaan lyhyttä turkkia. Ihannepituus 2,5 cm.

  Väri

  Rotu on hyväksytty kaikissa standardin väreissä.